La Popote, inspirowana kuchnią francuską restauracja w północnej Anglii, zaprezentowała… wodę jako główną pozycję w swoim menu. Goście mogą wybierać spośród kilkunastu regionalnych odmian tego napoju, co stanowi pierwszą w Wielkiej Brytanii inicjatywę, która powstała dzięki współpracy szefa kuchni Josepha Rawlinsa, jego współpracowniczki Gaëlle Radigon i eksperta od wody Dorana Bindera.
/ 123RF/PICSEL
Czy woda może wyprzedzić wino? Innowacyjny eksperyment kulinarny
Położona w północnej Anglii restauracja La Popote serwuje dania kuchni francuskiej i może pochwalić się prawie 140 winami. Jednak jej zespół przyjął nowatorską strategię dla gości, którzy nie piją alkoholu. Według CNN, lokal oferuje teraz szereg wód rzemieślniczych, w tym niegazowane, cztery rodzaje musujące oraz bezpłatną wodę z kranu .
Szef kuchni Joseph Rawlins, współwłaściciel Gaëlle Radigon, ujawnił, że pomysł zrodził się u Dorana Bindera – twórcy „ręcznie robionej” wody źródlanej Crag i akredytowanego specjalisty od wody. Rawlins przyznał, że początkowo sceptycznie podchodził do tej propozycji. „Zaśmiałem się” – powiedział CNN. „Na początku wydawało się to oburzające”.
Reklama
Przełomowy moment nastąpił podczas degustacji w „barze wodnym” Bindera w Peak District. „To było odkrycie” – zauważył Rawlins. „ Dziś dostrzegam, że złożoność wody wykracza daleko poza jej podstawową formę ”.
Początkowo próbkowanie obejmowało sześć różnych wód. „Następnie testowaliśmy połączenia z takimi produktami jak ser Manchego, Comté, czekolada, szynka parmeńska i oliwki. Dopasowanie konkretnych wód do potraw zmieniało smaki równie drastycznie, jak dobór wina ” – wyjaśnił Rawlins.
Wody europejskie w promocji, ceny od 5 do 19 funtów
Binder twierdzi, że La Popote jest pionierem w oferowaniu dedykowanych menu wód w restauracjach w Wielkiej Brytanii, co jest rzadkością na świecie. Starannie dobrana oferta obejmuje wody z Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii, Portugalii i innych krajów , a ceny wahają się od 5 funtów za wodę źródlaną Crag do 19 funtów za musującą portugalską wodę Palace of Vidago.
„ Skład mineralny determinuje profil sensoryczny wody ” – powiedział Binder w rozmowie z CNN, odnosząc się do całkowitej zawartości substancji rozpuszczonych (TDS). „Woda destylowana ma zerową zawartość TDS – idealną do oczyszczania, ale pozbawioną wartości odżywczych. Natomiast woda morska o zawartości TDS wynoszącej 30 000–40 000 sprawia, że nie nadaje się do picia”.
W menu restauracji La Popote można znaleźć wody od włoskiego Wawrzynu (14 TDS) po francuskie Vichy Célestins (3300 TDS).
„ Francuskie wody początkowo mają słony posmak ” – zauważył Rawlins. „Ale połączenie ich ze słonymi potrawami, takimi jak szynka parmeńska, tworzy harmonię – słoność wody zanika, a smak szynki się przedłuża”.
Restauracja zaleca podawanie wody w temperaturze pokojowej z lodem i cytryną . „Zbyt schłodzona woda znieczula podniebienie, podobnie jak wino” – zauważył Rawlins. Uważa, że menu z wodą dodaje „nieoczekiwanego elementu do kulinarnej podróży”.