Przewiduje się, że przeciętny Polak spożyje w 2011 roku o ponad 3 procent mniej chleba niż w roku poprzednim. Od 1999 roku spożycie chleba i bułek spadło o ponad 25 kg na osobę, jak podaje „Rzeczpospolita”.
/ FORUM
Ważne jest, aby zrozumieć, jakie składniki składają się na koszt naszego codziennego chleba. Gazeta wskazuje, że kupując bochenek, doliczamy: 35% na surowce, 19% na marżę sklepową, 18% na koszty pracy, 14% na energię i transport, 9% na koszty produkcji i marżę producenta oraz 5% na podatek VAT.
Przeczytaj także
Ceny masła gwałtownie wzrosły. Wyjaśniamy przyczyny tych wysokich cen.
Przewiduje się, że w 2011 roku wydamy na chleb około 7,5 mld zł. Przeciętny Polak zje 54,1 kg chleba, w porównaniu z 63,5 kg w 2007 roku. Obecnie kilogram chleba pszennego i żytniego kosztuje średnio 4,40 zł, a chleba razowego 5,53 zł. Jeszcze dwa lata wcześniej ceny wynosiły odpowiednio 3,76 zł i 4,80 zł.
Obecnie w Polsce działa 10 000 piekarni i zakładów piekarsko-cukierniczych. Od początku roku zbankrutowało 100 z nich. Według Stanisława Butki, prezesa Stowarzyszenia Rzemiosła Piekarniczego RP, w tym roku może ich potencjalnie zamknąć nawet 1000. Sytuacja ta wynika z konkurencji cenowej między piekarniami, które walczą o przetrwanie w obliczu rosnących kosztów surowców. Chleb w Polsce jest o 20-50 procent tańszy niż w innych krajach UE.
mp/