Polskie truskawki zadebiutowały na rynku. Raporty branżowe wskazują, że są to obecnie „symboliczne ilości”, a oczekiwana jest zwiększona dostępność na początku maja. Jednak truskawki zbierane w kwietniu są dość drogie.
/ 123RF/PICSEL
Według strony internetowej sady24.pl lokalnie uprawiane truskawki kosztują 40 zł za kg. Owoce te pochodzą z dwóch polskich gospodarstw, z których jedno jest prowadzone przez Pana Mateusza w województwie zachodniopomorskim.
Przeczytaj także: Czy Polacy będą musieli polegać na importowanych truskawkach? „Sezon będzie krótki”
Polskie truskawki są już dostępne w sprzedaży. Ta odmiana jest znana jako „królowa wczesnych zbiorów”.
W rozmowie z serwisem rolnik wspomniał, że obecnie dostępną odmianą krajową jest Alba. Jak zauważono w literaturze dotyczącej uprawy truskawek, ten typ pochodzi z Włoch, wyróżnia się dużymi owocami i daje obfite plony. Pan Mateusz nazywa ją „królową wczesnych zbiorów”. Przyznaje, że cena pierwszych polskich truskawek była wysoka, ale zauważył , że „sprzedaż w takiej cenie nie jest ani prosta, ani szybka”. Więcej krajowych truskawek spodziewanych jest na początku maja.
Reklama
Przeczytaj także: Oszustwo „polskiego sklepu” powróciło. Wcześniej wiele osób straciło znaczne sumy pieniędzy.
Greckie truskawki, których jest obecnie najwięcej na rynkach i w sklepach, sprzedawane są detalicznie za około 15 zł za kg. Eksperci podkreślają jednak, że nie mogą konkurować z naszymi lokalnymi odmianami. Choć mogą wyglądać atrakcyjnie i mieć przyjemny aromat, brakuje im smaku. Są to odmiany przeznaczone do zbioru, transportu i sprzedaży, stawiające trwałość i wygląd ponad smak” – wyjaśnił Maciej Kmera, rzecznik targu Bronisze, w wywiadzie dla wp.pl.
„Procedura truskawkowa” w sklepach. Jak rozpoznać polskie owoce?
Podczas poszukiwania polskich truskawek należy zachować ostrożność, ponieważ „biznes truskawkowy” kwitnie na rynkach. Sprzedawcy mieszają importowane owoce i podają je za polskie. Niedawno inspektorzy Inspekcji Jakości Rolno-Spożywczej odkryli pół tony nieoznakowanych owoców podczas kontroli żywności na targu w Broniszach. Krajowe truskawki można rozpoznać po szypułkach – są małe i świeże, podczas gdy szypułki greckich truskawek mają tendencję do opadania z powodu wielodniowego transportu.