Chcesz zrobić pączki samemu? Policzyliśmy, ile to będzie kosztować

Już w ten czwartek wszyscy miłośnicy pączków będą mieli okazję do świętowania. Co bardziej opłaca się w tym roku: zakupić ulubiony przysmak w cukierni czy pokusić się o przygotowanie go w domu? Sprawdzamy! Zdjęcie

Chcesz Zrobic Paczki Samemu Policzylismy Ile To Bedzie Kosztowac Cb397ea, NEWSFIN

Tłusty Czwartek w 2024 roku wypada 8 lutego. /123RF/PICSEL Reklama

Pączek w piekarni – ceny w Tłusty Czwartek 2024

Bez wątpienia ceny produktów spożywczych nie wpływają dobrze na ceny wypieków w piekarniach. Do tego dochodzą jeszcze podwyższone koszty samej produkcji i utrzymania zakładu.

Chleb podrożał drastycznie przez ostatni rok. W lutym 2022 roku średnio kilogram chleba wg portalu dlahandlu.pl kosztował 4,2 zł. W listopadzie 2023 roku – 7,27 zł. Czy takie podwyżki będą dotyczyć również pączków?

Cena pączków w cukierni zależy od rodzaju nadzienia, polewy, składników oraz pory dnia. Najtańsze są pączki z marmoladą i posypką z cukru pudru. Najdroższe oczywiście te najbardziej „skomplikowane”: z ręcznie wykonywanymi konfiturami, bakaliami, lukrem. Zazwyczaj popołudniami pączki są tańsze niż z rana.

Reklama

W przypadku najbardziej znanych pączkarni w Warszawie i Krakowie, wzrost ceny na jednym pączku w roku 2023 w stosunku do 2022 wynosił nawet 1 zł. W tym roku prawdopodobnie nie będzie to aż tyle, ale można spodziewać się podwyżki ok. 50 groszy.

Uznane pączkarnie sprzedają najtańsze, „zwykłe” pączki za 3,50-4,50 zł. Za wyjątkowe doznania obiecywane przez nagradzane i modne lokale przyjdzie zapłacić nawet 15 zł lub więcej. 

Pączek domowy – ile kosztuje

Jeśli kogoś przerażają ceny w cukierniach, zawsze może podjąć próbę usmażenia samodzielnie pączków. Policzyliśmy, ile taka przyjemność kulinarna kosztuje.

Tradycyjne receptury na pączki są różne – niegdyś każda gospodyni domowa miała swój własny. My skorzystaliśmy z przepisu na “Najlepsze domowe pączki” z serwisu Smaker.pl.

Zgodnie z nim, do wykonania 20-25 pączków potrzebujemy:

●      400 g mąki

●      200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C)

●      30 g drożdży świeżych

●      5 żółtek

●      50 g cukru

●      1 łyżeczka cukru waniliowego

●      35 g roztopionego masła

●      olej rzepakowy do smażenia – ok. 1 l

●      1 łyżka spirytusu

●      szczypta soli

●      250 g marmolady (lub innego nadzienia).

Średnie ceny powyższych produktów wg portalu dlahandlu.pl prezentują się następująco:

●      mąka 1 kg – 2,99 zł

●      mleko 1 l – 3,99 zł

●      jaja 10 sztuk – 6,49 zł

●      cukier 1 kg – 5,79 zł

●      masło 200 g – 5,49 zł

●      olej 1 l – 8,99 zł

Dodatkowo doliczyć trzeba spirytus (27,90 zł za 100 ml), drożdże (1, 49 zł za 100 g) i marmoladę (kilogram najtańszej marmolady to ok. 7 zł).

Cały powyższy koszyk to 70 zł 13 gr. Jednak warto nadmienić, że znaczną część tej kwoty wydajemy na spirytus: jeśli zrezygnujemy z tego składnika, to zapłacimy 42,13 za koszyk półproduktów. Części z nich nie wykorzystamy w całości, np. jajek (5 zostanie), cukru (zostanie ok. 800 g), masła (zostanie ponad połowa kostki) i mleka (zostanie ok. 800 ml).

Dlatego możemy przyjąć, że same produkty na pączki z tego przepisu kosztować nas będą ok. 35 zł bez spirytusu.

Przy założeniu, że z przepisu można wykonać 20 pączków, otrzymujemy cenę ok. 1,75 zł za pączka. Oczywiście w tej kwocie nie zostaje uwzględniony prąd lub gaz niezbędny do smażenia pączków.

Lepszy pączek domowy czy ze sklepu?

Koszt domowego pączka nie jest zawrotny: z naszego przepisu wynika, że jeden pączek będzie kosztować ok. 1,75 zł.

W sklepach dyskontowych możliwe jest zakupienie pączków już za złotówkę, jednak dietetycy i lekarze przestrzegają przed tym rodzajem wypieków, które zawierają wiele szkodliwych substancji.

Chcąc zjeść naprawdę dobrego pączka możemy udać się do cukierni lub postawić na własny kunszt kulinarny. W końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku!

KO

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *