Kawiarnia: jak parzyć kawę i co do niej podawać?

Żadna kawiarnia nie obejdzie się bez wysokiej jakości ekspresu do kawy. Model biurowy, w którym trzeba ręcznie nalewać wodę i kawę, nie będzie odpowiedni. Do kawiarni o dużym natężeniu ruchu idealne są ekspresy automatyczne i kolbowe (grupowe).

Ekspresy automatyczne i kolbowe są stacjonarne i wymagają podłączenia nie tylko do sieci elektrycznej, ale także do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej. Ekspresy kolbowe są uważane za profesjonalne i mogą zaparzyć 2-3 porcje kawy na raz, w zależności od liczby grup. Należy pamiętać, że ekspres kolbowy wymaga oddzielnego młynka i zmiękczacza wody.

Nowoczesne ekspresy do kawy są wielofunkcyjne, co pozwala na przygotowanie różnorodnych napojów. Oprócz kawy klasycznej, można w nich przygotować cappuccino, mochaccino, mocha, espresso czy americano. Aby nauczyć się przyrządzać te napoje, należy uważnie przeczytać instrukcję i zapoznać się z przepisami na popularne napoje kawowe.

Podano kawę! Proszę usiąść i zjeść!

Opracowywanie menu powinno rozpocząć się na długo przed otwarciem lokalu. Proces ten zajmie mniej więcej tyle samo czasu, co budowa, wyposażenie i uruchomienie lokalu.

Jeśli jako właściciel nie rozumiesz do końca, przynajmniej teoretycznie, to powinieneś zaufać specjalistom lub zbudować coś z uniwersalnym zestawem podstawowego wyposażenia technologicznego, aby w przyszłości móc przekazać obiekt zarządowi.

Menu jest najważniejszym, jeśli nie najbardziej fundamentalnym, elementem każdego projektu gastronomicznego. Będziesz nad nim pracować przez cały okres istnienia swojego lokalu.

Dlatego tworząc menu, musisz skupić się na różnorodności kaw i napojów na ich bazie. Mogą to być nie tylko różne gatunki kawy, ale także pyszne mieszanki: kawa z rumem lub koniakiem, cappuccino, mochaccino, kawa z syropem lub karmelem. Gorąca czekolada, crème de la crème i kawa bezkofeinowa cieszą się dużą popularnością. Mrożona i gorąca kawa z różnych krajów, kawa mrożona, latte i tym podobne pomogą prawdziwym kawoszom docenić Twoją kawiarnię.

Oprócz napojów, warto pomyśleć o menu głównym. Oczywiście, wybór deserów jest niezbędny. Możesz zaoferować gościom ręcznie robione cukierki, ciasteczka, ciasta francuskie, ciasta, desery, truskawki lub morele z bitą śmietaną. Lista jest nieskończona. Wiele kawiarni oferuje szeroki wybór dań lekkich i ciepłych. W kontekście rosyjskim przyciągnie to dodatkowych klientów i podniesie średni rachunek.

Organizacja każdego biznesu wymaga kompleksowego podejścia. Otwarcie kawiarni wymaga rozważenia wielu niuansów i subtelności. Idealnie, przed otwarciem kawiarni, warto przeprowadzić dokładne badania rynku i wybrać idealną lokalizację. Po uzgodnieniu planu i zatwierdzeniu projektu, realizacja marzeń może się rozpocząć.

Na tym etapie mile widziane są fantazje!

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *