Za większość sezonowych owoców i warzyw płacimy teraz znacznie więcej niż rok temu. Z analizy portalu panparagon.pl wynika, że cena koszyka wzrosła średnio o 5,9% rok do roku i o 8,4% w porównaniu z rokiem 2023. Największe wzrosty odnotowano w przypadku fasolki szparagowej, rzodkiewki i bobu.
/ Mateusz Kotowicz/REPORTER / East News
Koszyk sezonowych owoców i warzyw jest nawet o 6 procent droższy. Nowe dane
Koszyk sezonowych owoców i warzyw odnotował średni wzrost cen o 5,9% w porównaniu z ubiegłym rokiem i aż o 8,4% w porównaniu z cenami sprzed dwóch lat, według szacunków serwisu panparagon.pl. Najbardziej zauważalny wzrost cen dotyczył fasolki szparagowej, która obecnie kosztuje średnio 24,99 zł za kilogram, co oznacza wzrost o 25% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Znaczne wzrosty cen odnotowano również w przypadku rzodkiewki i bobu. W 2023 roku pęczek rzodkiewki kosztował 2,29 zł; obecnie średnia cena wynosi 2,99 zł, co oznacza wzrost o prawie 30%. W ubiegłym roku bób sprzedawał się po 11,99 zł za pół kilograma. Obecnie cena wzrosła do 13,99 zł, co oznacza wzrost o 16,7%.
Reklama
Pomidory i ogórki również podrożały w porównaniu z ubiegłym rokiem. Jak podaje portal nysa.naszemiasto.pl, cena pomidorów na targu w Praszce waha się od 6 do 15 zł za kilogram, w zależności od odmiany, a ogórków od 7 do 12 zł.
„W tym roku sytuacja pomidorów i ogórków jest fatalna. Winna jest pogoda. Noce są ekstremalnie zimne. Temperatury nie przekraczają 15 stopni Celsjusza, wahając się głównie między 9 a 11 stopniami. Uprawa ogórków jest w poważnych tarapatach. Można powiedzieć, że na rynku prawie nie ma polskich ogórków” – komentuje rolnik z okolic Pątnowa. „Pomidory gruntowe, które uprawiam ekstensywnie, mam tysiące sadzonek, są już porażone przez zarazę ziemniaka, a z partii gruntowej nie zebrałem jeszcze ani jednej” – podkreśla.
„W tym roku sytuacja jest gorsza, plony są rozczarowujące. Ogórki to katastrofa z powodu złego ukorzenienia. To samo dotyczy dyni i fasoli” – dodaje inny sprzedawca. „Widać to po wpływie na ceny. W zeszłym roku kilogram ogórków kosztował 4-5 zł, a w tym roku 10-12 zł. To wzrost o 100 procent” – zauważa.
Kalafior, ziemniaki i kapusta. Ceny w 2025 roku.
Perspektywy są korzystniejsze dla kalafiora, ziemniaków i kapusty, których ceny utrzymują się na poziomie z lat ubiegłych . Obecnie ceny białej kapusty i kalafiora wahają się od 4 do 7 złotych. Główka czerwonej kapusty kosztuje natomiast około 6-7 złotych.
„Ziemniaki, na szczęście, dobrze się przyjęły i są teraz bardziej przystępne cenowo” – informuje portal nysa.naszemiasto.pl rolnik z okolic Wielunia. „Obecnie za kilogram trzeba zapłacić od 1,8 do 2 złotych” – dodaje.
wideo wymaga włączonej obsługi JavaScript w przeglądarce. Polsat News