IJHARS przeprowadziło inspekcję food trucków. Znaleziono nawet „przeterminowane mięso”.

Mobilni sprzedawcy żywności zyskują coraz większą popularność w Polsce. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrole żywności oferowanej w food truckach w szczycie sezonu. „W co piątym skontrolowanym daniu składniki nie zgadzały się z obietnicami sprzedawców” – informuje IJHARS. Nie jest to jednak najpoważniejsze wykroczenie.

Zdjęcie

Ijhars Przeprowadzio Inspekcj Food Truckw Znaleziono Nawet Przeterminowane Miso A28bd43, NEWSFIN

Nieprawidłowości po kontrolach w food truckach. Zdjęcie ilustracyjne / 123RF/PICSEL Reklama

W Polsce food trucki oferują głównie burgery, kanapki i hot dogi. IJHARS, agencja rządowa, przeprowadziła pierwszą kontrolę mobilnych punktów gastronomicznych latem 2025 roku . W całym kraju skontrolowano łącznie osiemdziesiąt jeden food trucków. Najpoważniejsze uchybienia wykryte wśród sprzedawców dotyczyły etykietowania.

W co piątym food trucku składniki są modyfikowane

Inspektorzy stwierdzili, że podczas kontroli nie mieli żadnych zastrzeżeń co do właściwości sensorycznych żywności. Był to jednak jedyny pozytywny aspekt.

„W jednym na pięć testowanych dań składniki nie były zgodne z deklaracjami dostawców . Zdarzył się przypadek podania sera feta zamiast sera sałatkowego. W burgerach wołowych wykryto niezadeklarowaną zawartość wieprzowiny i drobiu” – czytamy w komunikacie prasowym.

Reklama

Mimo to pojawiły się poważniejsze wątpliwości dotyczące treści. Inspektorzy odnotowano przypadki, w których „klienci nie zostali poinformowani o alergenach obecnych w daniach ” lub w menu znajdowały się „składniki, których w rzeczywistości nie było w daniach”.

Na przykład sprzedawcy twierdzili, że używają sera cheddar, podczas gdy w rzeczywistości używali sera gouda . Często zastępowali fetę innym rodzajem sera solonego, a ser owczy – serem z mleka krowiego. Wprowadzające w błąd informacje o żywności zaobserwowano w ponad 69% skontrolowanych lokali.

W food truckach znaleziono „przeterminowane mięso”

Inspektorzy odkryli braki w dokumentacji dotyczącej surowców używanych do przygotowywania żywności. W trzech miejscach stwierdzono nieprawidłowe wagi, ale to nie był koniec problemu:

„W jednym z food trucków znaleźliśmy przeterminowane mięso przeznaczone do produkcji burgerów , przechowywane w temperaturze przekraczającej dopuszczalny limit ustalony przez producenta” – podaje IJHARS w komunikacie prasowym.

Kontrolerzy nałożyli 46 kar administracyjnych na łączną kwotę 31 414 zł. Ponadto wydali pięć nakazów zniszczenia przeterminowanych surowców oraz nałożyli sześć grzywien na przedsiębiorców.

Jesteśmy otwarci na dialog i gotowi odpowiadać na pytania, które mają na celu pomóc operatorom food trucków w dostosowaniu się do norm prawnych” – zapewnili inspektorzy.

Po przeprowadzeniu kontroli IJHARS wydał łącznie 39 zaleceń . Oznacza to, że problem jest stosunkowo niewielki. W pierwszej połowie 2025 roku liczba food trucków w Polsce po raz pierwszy w historii przekroczyła 100 000, jak donosi „Rzeczpospolita”. Raport Dun & Bradstreet wskazuje, że pod koniec ubiegłego roku w Polsce działało ponad 5600 food trucków , a ich liczba rośnie z roku na rok.

Wideo: Odtwarzacz wideo wymaga obsługi JavaScript. Gwiazdowski rozmawia z Interią. Odcinek 139: Po co Tuskowi nowy minister sprawiedliwości? INTERIA.PL

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *