Wrzesień to czas, kiedy kończy się sezon na sporą część warzyw i owoców z krajowej produkcji, co sprawia, że przed nami także podwyżki cen. Część z nich już jest droższa, ale co najmniej dziwne są podwyżki cen choćby ogórka. Skąd się biorą?
/Magdalena Pasiewicz /East News
Ogórki drożeją, choć powinny tanieć. Kalafior tanieje, choć dotychczas bardzo go brakowało. A jak jest z dostępnością innych warzyw? Nie zawsze to złe wiadomości.
Ceny pomidorów i ogórków zaskakują
Połowa września to jeszcze czas, kiedy krajowych pomidorów i ogórków powinniśmy mieć pod dostatkiem. To zwykle niesie za sobą niską cenę tych warzyw. A jak jest teraz? Obecnie na rynku hurtowym w Broniszach ogórki szklarniowe kosztują 7-9 zł za kilogram, natomiast za gruntowe trzeba zapłacić nawet 9 zł. Ekspert tego rynku kwituje, że to naprawdę dziwna sytuacja:
„To bardzo wysokie stawki jak na ten czas. Nadal drogie i poszukiwane są ogórki gruntowe. Cena dochodzi do 9 zł/kg za jasną odmianę śremski. Problem z ogórkami widoczny był przez ostatnie dwa miesiące i ten trend się utrzymuje cały czas”, mówi Maciej Kmera cytowany przez sadyogrody.pl.
Reklama
Nieco tańsze są pomidory. Najtańsze w Broniszach kosztują nawet 1,15 zł za kilogram. Droższe są pomidory malinowe (4,75-6 zł za kilogram) oraz szklarniowe (3,75-5 zł). To w miarę stabilne ceny, które są utrzymywane właśnie przez bardzo niskie ceny tzw. pomidorów gruntowych.
Kończy się polska papryka, nie brakuje marchewki
Podwyżek cen należy spodziewać się w najbliższym czasie jeśli chodzi o paprykę. Ekspert rynku Bronisze przypomina, że przez całe lato korzystaliśmy z krajowej papryki, której cena za kilogram spadała do kilku złotych za kilogram.
– Papryka całe lato kosztowała około 4 zł za kg, teraz skoczyła do góry. Dzisiaj można było ją kupić w cenie nawet 8 zł/kg. Jest to zimowa cena holenderskiej papryki. Fasolka szparagowa kosztuje około 6 zł/kg. Od około 10 dni ta cena jest stabilna – tłumaczy Maciej Kmera.
Podobna jest na ten moment cena krajowej i importowanej marchewki. Za kilogram tego warzywa korzennego trzeba zapłacić od 1,2 zł za kg do 1,5 zł za kg. Co ciekawe, handlowcy zwykle decydują się na marchew importowaną, która wykazuje dłuższą trwałość.
Pierwsze od lat spadki cen pietruszki
Relatywnie tania i dostępna jest z kolei pietruszka. Przez kilka ostatnich lat cena tego warzywa sięgała co najmniej 5 zł za kilogram, a obecnie osiąga maksymalną wartość 4 zł. To efekt niedoboru tego warzywa na rynku. Rolnicy zwiększyli zasiew pietruszki, co daje efekty także w cenach na rynku.
Tania jest także cebula. Produkt krajowy na rynku w Broniszach kosztuje obecnie maksymalnie 1,7 zł za kilogram. Zaczyna się także sezon na dynię, której cena wynosi 2,5-3 zł za kilogram. W dobrej cenie ciągle można znaleźć także fasolkę szparagową. Jej cena to maksymalnie 6 zł za kilogram w Broniszach.
Obecnie osobliwa jest także sytuacja z kapustą. Jej cena sięga nawet 6 zł za kilogram. Tańszy jest choćby kalafior w cenach od 3,25 zł do 4,25 zł za kilogram, którego dostępność w ostatnich tygodniach znacznie się poprawiła, co sprawia, że także ceny utrzymają się na relatywnie niskich poziomach.