Pizza Hut zamyka lokale. Ponad 1200 osób traci zatrudnienie.

Blisko 1210 pracowników Pizza Hut może utracić źródło utrzymania. Przyczyną jest zamknięcie 68 lokali gastronomicznych i 11 punktów oferujących dostawy tej sieci w Zjednoczonym Królestwie. Powodem tej sytuacji jest bankructwo spółki DC London Pie, będącej posiadaczem brytyjskiej licencji – podała agencja Reuters.

Pizza Hut Likwiduje Restauracje Bez Pracy Ponad 1200 Osb 65faf53, NEWSFIN

fot. Kevin Li / Zuma Press / / Forum

Właścicielem brytyjskiej licencji Pizza Hut jest DC London Pie. Firma właśnie ogłosiła niewypłacalność, czego rezultatem jest likwidacja 68 restauracji należących do niej oraz jedenastu punktów zajmujących się jedynie dostawą. Pracę może stracić kompletny personel tych miejsc, czyli łącznie 1210 osób. 

Przejęcie ma ocalić setki stanowisk

Właścicielem globalnej marki Pizza Hut jest amerykańskie przedsiębiorstwo hotelarskie Yum! Brands. Zawiadomiła ona o przejęciu części pozostałych brytyjskich restauracji tej sieci w ramach porozumienia wstępnego. Ma to umożliwić ochronę 64 pizzerii w Wielkiej Brytanii i zagwarantowanie 1276 posad.

– To zamierzone przejęcie ma na celu zabezpieczenie jakości obsługi naszych klientów i ochronę stanowisk pracy, gdzie to możliwe. Naszym priorytetem jest aktualnie zapewnienie ciągłości operacyjnej w przejętych placówkach i wsparcie współpracowników w okresie przejściowym – oznajmia Nicolas Burquier, dyrektor zarządzający Yum! Brands ds. rynków międzynarodowych, cytowany przez agencję Reuters.

Koszty rosną, a konsumenci wydają mniej

Pizza Hut otworzyła swój pierwszy lokal w Wielkiej Brytanii w londyńskiej dzielnicy Islington w 1973 roku. Obwieszczenie upadłości jej franczyzobiorcy nastąpiło w czasie, gdy angielska branża restauracyjno-hotelarska boryka się ze zwiększającym się naciskiem kosztów, związanym m.in. z wyższymi pensjami personelu i składkami na ubezpieczenia społeczne. Natomiast angielscy klienci zmagający się z brakami gotówki, coraz bardziej ograniczają wydatki na posiłki poza domem.

KW

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *