Obecnie ceny niektórych popularnych produktów spożywczych są niższe niż rok temu. Szacunki Pan Paragon i Business Insider Polska wskazują, że trend ten dotyczy produktów takich jak cukier i marchew, a ceny w sklepach zazwyczaj odnotowują sezonowe spadki przed połową sierpnia.
/ 123RF/PICSEL
Szczyt lata to szczyt dostępności wielu popularnych owoców i warzyw, co prowadzi do typowych obniżek cen w tym okresie. Obecnie ceny fasolki szparagowej, ogórków, gruszek i jabłek spadają na targu w Broniszach, a pan Paragon zauważył, że ceny marchwi i cukru również znacząco spadły w ciągu ostatniego tygodnia.
Ceny tych owoców i warzyw wyraźnie spadają
W poniedziałek na rynku hurtowym w Broniszach ceny owoców i warzyw wyraźnie spadły . Cena dyni drastycznie spadła, o ponad 22% do 3-4 zł za kilogram. Spadek odnotowała również fasolka szparagowa , której cena wynosi obecnie 6-8 zł za kilogram, co oznacza spadek o 12,5% od weekendu.
Reklama
Sezon na lokalne jabłka wyraźnie się zaczyna – ceny na największym polskim rynku hurtowym spadły o ponad 9%, do ponad 33%. Najtańsze jabłka w Broniszach kosztują obecnie 2,5 zł za kilogram.
Co więcej, ceny gruszek spadły o ponad 15% w porównaniu z poprzednim tygodniem i obecnie wynoszą od 5 do 9 zł, a koper, ogórki i nektarynki również odnotowały obniżkę cen o 6-9%. Ich obecne ceny w Broniszach wynoszą odpowiednio minimum 4 zł, 5 zł i 8 zł. Pomidorki koktajlowe również stały się nieco tańsze , obecnie w sprzedaży detalicznej hurtowej kosztują 4-6,25 zł.
Ceny produktów rolnych w Broniszach w poniedziałek pozostały w większości stabilne. Jednak ceny kalafiora wzrosły w tym tygodniu o 8%, osiągając obecnie poziom 6-7,5 zł za kilogram. Cytryny również odnotowały wzrost o ponad 20%, do poziomu 9-11 zł za kilogram.
Cukier, papryka i marchewka są tańsze niż rok temu
Według szacunków aplikacji Pan Paragon i Business Insider Polska, koszyk 14 produktów jest obecnie droższy o ponad 2,50 zł (ok. 2,7%) na przełomie lipca i sierpnia w porównaniu z rokiem ubiegłym. Niemniej jednak wiele produktów notuje cotygodniowe obniżki cen . Papryka odnotowała największy spadek cen (-0,50 zł w ciągu tygodnia), a inne produkty również odnotowały spadki:
- marchewki: -0,29 zł tydzień do tygodnia,
- pomidory malinowe: -0,14 zł tydzień do tygodnia,
- cukier: -0,12 zł tydzień do tygodnia,
- mąka pszenna: -0,10 zł tygodniowo,
- brokuły: -0,07 zł tydzień do tygodnia.
BI informuje, że ceny cukru , papryki, marchwi i brokułów są obecnie niższe niż rok temu. W omawianej analizie marchew kosztowała 4,28 zł za kilogram w analogicznym okresie ubiegłego roku, podczas gdy obecnie wynosi ona 3,84 zł. Na przełomie lipca i sierpnia 2024 r. cukier kosztował średnio 4,25 zł/kg, podczas gdy obecnie wynosi średnio 3 zł/kg. Czerwona papryka również była droższa w zeszłym roku i kosztowała 12,76 zł/kg, podczas gdy obecnie wynosi 11,09 zł/kg.
Dane Głównego Urzędu Statystycznego z lipca pokazują, że ceny żywności wzrosły o 4,9% w ciągu ostatniego roku. Inflacja w lipcu 2025 r. wyniosła 3,1% rok do roku.