Pod koniec września weszły w życie przepisy dotyczące miesięcznego limitu dofinansowania posiłków dla pracowników. Obecnie wsparciu, wolnym od ZUS, podlegają posiłki do 450 złotych. Dotychczas kwota ta wynosiła 300 zł.
Zmiany wprowadziły 450 zł odpisu z podstawy wymiaru składki emerytalnej za posiłki wydawane pracownikom (East News, Piotr Molecki)
Radca prawny Monika Jurkiewicz przypomina, że od teraz tzw. oskładkowaniu nie będą podlegać również talony, bony żywieniowe, kupony oraz karty przedpłacone, w tym przypadku również obowiązuje limit 450 złotych, które pozwalają na nabycie w placówkach handlowych lub gastronomicznych posiłków spożywanych bezpośrednio po zakupie.
Zmiany dla przedsiębiorców
Według szacunków MRiPS z rozwiązań zawartych w rozporządzeniu korzysta obecnie ok. 387 tys. osób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Nieruchomości za miliony. Minister nawet się nie zająknął
Kolejna zmiana, która weszła w życie, gwarantują pracownikom chronionym, zwiększoną ochronę przed zwolnieniem z pracy.
– Oznacza to, że jeżeli pracownik podlegający szczególnej ochronie zostanie zwolniony – na przykład kobieta w ciąży – poprzez wypowiedzenie umowy o pracę, to sąd uznając wypowiedzenie umowy o pracę za bezskuteczne albo przywracając pracownika do pracy, nakłada w wyroku na pracodawcę obowiązek dalszego zatrudnienia pracownika do czasu prawomocnego zakończenia postępowania – wytłumaczyła Jurkiewicz.
Dodała, że „sąd rejonowy może zatem w wyroku zobowiązać pracodawcę do dalszego zatrudnienia pracownika do czasu prawomocnego zakończenia postępowania”.