Okna z widokiem na Karkonosze

Z niebieskiej bieżni stadionu lekkoatletycznego w Karpaczu rozpościera się zachwycający widok na Karkonosze. Górujące nad miastem szczyty Śnieżki, Kopy czy Skalnego Stołu, robią wrażenie na trenujących tu zawodnikach, ale i sam obiekt jest niezwykle interesujący. W budynku zamontowano fasady szklane marki WIŚNIOWSKI o nieprzeciętnych wymiarach.

Stadion im. Ireny Szewińskiej to nowoczesny obiekt oddany w użytkowanie w 2019 roku. Jest usytuowany na wysokości 600 m n.p.m. Znajdują się tu: boisko piłkarskie, infrastruktura lekkoatletyczna, kort tenisowy, tor treningowy dla narciarzy, boisko do piłki siatkowej, pump track.

Doskonała lokalizacja pozwala na organizowanie zgrupowań wysokogórskich i zawodów lekkoatletycznych we wszystkich kategoriach wiekowych i na każdym poziomie zaawansowania. Stadion spełnia wymogi Międzynarodowego Stowarzyszenia Federacji Lekkoatletycznych i Polskiego Związku Lekkiej Atletyki.

Bryła trzykondygnacyjnego budynku, wkomponowana w gabionowy mur, nawiązuje do zarysu gór, na tle których został usytuowany. Jego elewacja pokryta jest w części przyziemia gabionem, natomiast wyższe piętra zdobi łupek naturalny i imitacja drewna. Dach pokryty jest blachą na rąbek stojący.

Całość podkreśla szklana fasada o łącznej powierzchni niemal 400 m2. Składa się ona z okien i witryn drzwiowych oraz ścian słupowo-ryglowych. Wszystkie posiadają tzw. „szyby bezpieczne”, które są mocne i wytrzymałe, gwarantując tym samym bezpieczeństwo użytkowników.

Aby uzyskać panoramiczny efekt, projektant zaproponował zastosowanie dużych przeszkleń. Ze strony konstrukcyjnej to spore wyzwanie – największy pakiet szybowy to złożenie (66,2/16/8/16/8), ma wymiary 2956 [mm] x2699 [mm] i waży ponad pół tony.

Kształt szyb dopasowano do bryły budynku. Takie możliwości dają aluminiowe systemy fasadowe WIŚNIOWSKI pozwalające na całkowite oszklenie elewacji budynku w najbardziej nietypowych kształtach. Profile w kolorze RAL 9007 Aluminium Grey współgrają z kamienną elewacją, wtapiając się w nią w niemal niewidoczny sposób.

Obiekt zaprojektowano tak, aby tworzył idealną harmonię z otoczeniem. Dzięki przeszkleniom WIŚNIOWSKI górski krajobraz można podziwiać nie tylko z bieżni stadionu, ale i z niemal każdego pomieszczenia budynku. Zachwycające szczyty sprawiają wrażenie dostępnych na wyciągnięcie ręki.

Źródło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *