Cola-Cola ujawniła plany wprowadzenia nowego napoju w odpowiedzi na prośbę administracji Trumpa. Dotychczas stosowany syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy zostanie zastąpiony cukrem trzcinowym pochodzącym z amerykańskiego rolnictwa.
/ JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Coca-Cola zmienia recepturę. To efekt wpływu Trumpa
Coca-Cola ogłosiła, że wprowadzi na rynek nowy napój z dodatkiem cukru trzcinowego . Wiadomość ta pojawiła się po aktualizacji w mediach społecznościowych prezydenta Donalda Trumpa , który, jak donosi CNN, przekonał firmę do zastąpienia syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy cukrem trzcinowym uprawianym w USA .
„Rozmawiałem z Coca-Colą o stosowaniu PRAWDZIWEGO cukru trzcinowego w ich produktach w Stanach Zjednoczonych i firma wyraziła na to zgodę” – oświadczył prezydent Donald Trump na swoim portalu społecznościowym Truth Social. „Chcę wyrazić wdzięczność wszystkim pracownikom Coca-Coli” – dodał.
Reklama
Wypowiedzi Trumpa z zeszłego tygodnia sugerowały, że Coca-Cola wyraziła zgodę na stosowanie cukru trzcinowego w całej swojej ofercie napojów. Oficjalne oświadczenie firmy obala jednak to twierdzenie – pierwotna receptura Coca-Coli pozostanie niezmieniona.
„Ten nowy produkt rozszerza podstawową ofertę firmy, zapewniając większy wybór na różne okazje i dostosowując się do preferencji konsumentów ” – podała Coca-Cola w oświadczeniu.
Czy cukier trzcinowy zastąpi cukier kukurydziany? „Cukier szkodzi zdrowiu, niezależnie od pochodzenia”
W Ameryce Coca-Cola produkowana jest z syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy — składnika, któremu Robert F. Kennedy Jr., sekretarz Zdrowia i Opieki Społecznej w administracji Trumpa, stanowczo się sprzeciwia.
Kennedy, znany z wysiłków na rzecz eliminacji sztucznych i wysoko przetworzonych składników z żywności, nazwał ten słodzik „ przepisem na otyłość i cukrzycę ” we wrześniowym odcinku podcastu dr. Jordana Petersona. Chociaż syrop kukurydziany jest niedrogi i powszechnie stosowany, był przedmiotem debaty – decyzja Coca-Coli o jego wprowadzeniu lata temu była podyktowana głównie względami ekonomicznymi. Niemniej jednak eksperci ds. zdrowia twierdzą, że słodkie napoje gazowane, niezależnie od tego, czy cukier pochodzi z kukurydzy, czy trzciny cukrowej, nie są uważane za korzystne dla zdrowia.
„ Nadmierne spożycie cukru – niezależnie od jego źródła – jest szkodliwe dla zdrowia ” – powiedziała CNN Eva Greenthal, główna naukowiec w Centrum Nauki w Interesie Publicznym, niezależnej organizacji działającej na rzecz konsumentów. „Aby poprawić jakość amerykańskiej żywności, administracja Trumpa powinna priorytetowo traktować ograniczenie ogólnego spożycia cukru, a nie skupiać się na jego rodzaju” – dodała.
Wymagana obsługa JavaScript w przeglądarce. INTERIA.PL