Astronomiczne ceny zielonej fasolki. „100-procentowa marża”

Wiosną i latem można by się spodziewać niższych cen warzyw niż zimą, jednak wizyta na targu lub w sklepie może przypominać grudniową. Ceny są wysokie. Obecnie fasolka szparagowa jest najdroższym warzywem na rynku. Jak donosi „Fakt”, jej cena waha się od 20 do 22 zł za kilogram na straganach. Maciej Kmera z Rynku Hurtowego Bronisze podzielił się informacjami na temat cen hurtowych.

Zdjęcie

Astronomiczne Ceny Zielonej Fasolki 100 Procentowa Mara F4c3cc6, NEWSFIN

Mimo że jest lato, ceny owoców i warzyw są nadal bardzo wysokie. Zdjęcie poglądowe. / Mateusz Kotowicz/REPORTER / East News Reklama

„Fakt” opowiada o sytuacji, w której rolnik z województwa łódzkiego poszukuje pracowników do zbioru fasolki szparagowej. W ogłoszeniu zaproponował wynagrodzenie w wysokości 2 zł za każdy zebrany kilogram, wliczając w to zakwaterowanie.

Ceny fasolki szparagowej w lipcu 2025 r. hurtowo i detalicznie

Użytkownicy internetu wyrazili oburzenie ofertą. Uznali proponowaną cenę za zbyt niską, podkreślając, że fasola kosztuje obecnie 20 zł/kg. Jak zauważył „Fakt”, niektórzy komentatorzy bronili rolnika, tłumacząc, że producent sprzedaje swój towar w punkcie skupu znacznie taniej i ponosi dodatkowe koszty pracy. „Fakt” zbadał ceny fasoli na targowiskach – najtańsze odmiany kosztują 18 zł/kg, a te bez fasoli – od 20 do 22 zł/kg.

Reklama

Gazeta zwróciła się do Marcina Kmery z warszawskiego Rynku Hurtowego Bronisze z pytaniem o ceny hurtowe fasolki szparagowej. Ekspert wyjaśnił, że fasolka szparagowa na targu sprzedawana jest w partiach minimum 5 kg, a jej cena wynosi 10-12 zł. Dodał, że cena ta jest satysfakcjonująca zarówno dla producenta, jak i dla handlowca.

Kmera wskazał również, że aby pokryć koszty i osiągnąć zysk, producent nie powinien sprzedawać za mniej niż 12 złotych. „Fakt” zapytał eksperta, dlaczego fasola jest tak droga w sklepach detalicznych. Źródło podkreśliło, że „wynika to ze stuprocentowej marży”. Zasugerował jednak również, że fasola jest dość „problematycznym” warzywem – szybko traci świeżość. „Mogą na niej pojawić się rdzawe plamy, stracić jędrność i stać się niesprzedawalna, dlatego sprzedawcy detaliczni narzucają takie marże. Moim zdaniem są one zbyt wysokie” – stwierdził ekspert.

Dane GUS. Ceny w sklepach pozostają wysokie.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) , regularne zakupy nadal obciążają budżety konsumentów. W czerwcu ceny towarów i usług konsumpcyjnych były o 4,1% wyższe niż rok wcześniej (wobec wzrostu o 4,0% w maju i wzrostu o 2,6% w czerwcu ubiegłego roku). „Ceny towarów wzrosły o 3,2% rok do roku, a usług o 6,3%. Porównując czerwiec tego roku z majem, ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 0,1% (wobec spadku o 0,2% w poprzednim miesiącu)” – podał GUS.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *